dissabte, 21 de març de 2015

HISTÒRIA DE LA FOTOGRAFIA

HISTÒRIA DE  LA  FOTOGRAFIA

Segle IV a.C.

A la Grècia Clàssica, Aristòtil ja va utilitzar la càmera fosca per observar els eclipsis de sol i els astres.   Segles XV - XVIII
Durant el Renaixement, Leonardo Da Vinci  la va observar, estudiar,  descriure...  i la va comparar amb l’ull humà.

Segle XVIII
Més tard, al segle XVIII es va utilitzar per projectar imatges sobre una superfície translúcida i dibuixar-les. Els pintors i dibuixants es posaven davant  l’escena que volien representar amb l’aparell basat en la càmera fosca, dibuixaven sobre un paper translúcid amb precisió i sobretot amb perfecció de perspectiva. 

Molts pintors italians en van fer ús per les seves obres.
Pintura de Canaletto feta amb l’ajuda d’una càmera foscaCàmera fosca per dibuixar i pintar


Científics investiguen la possibilitat de impregnar una imatge sobre un suport amb substàncies químiques fotosensibles. Van provar tot tipus de suports: de pell, de vidre, de coure, de plata, de cartró, de paper... I van fer servir tot tipus de substàncies químiques sensibles a la llum: sals de plata, iodur de plata, vapors de mercuri... Molts d'aquests, bastant perillosos per a la salut.


Segle XIX
- 1826-27  El francès N. Niépce aconsegueix fer aparèixer una imatge en una placa impregnada de material fotosensible, dins una càmera fosca. La imatge resultant encara no era permanent. En va dir heliogravat. Poc després va aconseguir la primera imatge fixada. Va exposar a la llum del sol la placa sensible durant més de vuit hores.
- 1837 El pintor francès Daguerre, que havia començat col·laborant amb Niépce, va aconseguir fotografies en planxes metàl·liques recobertes amb iodur de plata, una capa sensible a la llum. Però per a positivar les imatges havia de posar-hi vapors de mercuri.
El Daguerrotip, com el va batejar, proporcionava una imatge sobre una planxa metàl·lica, en blanc i negre, i única –no se’n podien fer còpies-. Va tenir molt d’èxit durant un temps. Es va exportar a diversos països i al final es va deixar d’utilitzar perquè era un procés llarg, feixuc, car i perillós per a la salut.

Al 1830  L’inventor britànic W. Talbot, ja havia descobert com crear imatges amb un sistema de negatiu – positiu que va anomenar calotip. El 1835 va aconseguir fer el pas definitiu en el fixat de les imatges.
El calotip de Talbot, requeria exposicions d’uns 30 segons per impressionar el negatiu. En pocs anys el temps d’exposició es va reduir a pocs segons.
 -1839  Es pot considerar l’any de la invenció oficial de la fotografia, Daguerre i Talbot van fer públics els seus invents i ja es passa a donar el nom de “fotografies” a les imatges fixes obtingudes.

1884  Als Estats Units, l’inventor G. Eastman  va patentar una pel·lícula que consistia en una  tira llarga de paper sensible  primer i més endavant  de  material transparent  i flexible recobert amb una emulsió sensible.
Amb la pel·lícula de cel·luloide dins d’un rodet i amb els avenços en l’òptica va ser possible la venda de càmeres més lleugeres  i manejables. Alhora que un procediment de revelat molt més simple.
Eastman i la seva empresa (Kodak) van iniciar el sistema que permetia a l’usuari tenir una càmera senzilla, comprar un rodet de pel·lícula, fer les exposicions i tot seguit  treure el rodet i enviar-lo a la mateixa fàbrica perquè el revelés i en fes les còpies en paper.
              Càmera i rodet de la casa Kodak de G Eastman

                    Segle XX


1925 - Més endavant, una empresa alemanya va comercialitzar una càmera que també va marcar la història de la fotografia per les possibilitats que oferia. La Leica, va ser una càmera molt lleugera, petita i manejable, que tenia molt bona òptica i bons mecanismes de control que, per tant, possibilitava fer fotografies de molt bona qualitat amb un aparell que es podia portar a sobre còmodament.

1935 -36 – L’aparició de la pel·lícula de color Kodachrome el 1935 i l’Agfacolor el 1936, amb les que s’aconseguien transparències en color o diapositives, es va generalitzar l’ús de la fotografia en color.

1947 – Polaroid Land. Fotos a l’instant, en pocs minuts.A finals de s XX la fotografia digital, els ordinadors, els programes de retoc i Internet, han revolucionat  la fotografia. És una història que encara està per escriure.

Segle XXI  Actualment, els telèfons anomenats  intel·ligents  porten unes òptiques tan bones que estan arraconant  les clàssiques càmeres compactes. Tot i així els fotògrafs professionals continuen amb les seves càmeres 'reflex' de tota la vida.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada